25/52 Happy places – Český Krumlov

Český Krumlov je po zásluze klenotem Jižních Čech, ale zároveň to znamená, že je to turisticky velmi exponované město. Takže moje tipy budou trochu jiné, protože nerada chodím v davech turistů, byť jsem jedna z nich.

Pokud jste introverti a vůbec nemáte rádi davy, určitě nejezděte do Krumlova v létě a vyberte si jako já turisticky plonkový měsíc, třeba únor. 🙂 Dala jsem si za cíl vysledovat, který měsíc je ideální a není už tak chladno jako v únoru. Takže až to zjistím, dám vědět. Popřípadě pokud v Krumlově žijete nebo ho znáte v jiných měsících, ocením vaše tipy.

Český Krumlov

Všechny fotky z Krumlova, které jsem zatím letos nafotila, najdete v mé galerii zde. Dnes bude hlavně řeč o mém červnovém happy place. Jak předchozí odstavec napovídá, nebude to zrovna místo, kam vleze každý turista a už vůbec tam nedorazí skupiny turistů z Asie se svým průvodcem. A bude to jedno velké ách a klídek. Protože to jsem v 25. týdnu fakt potřebovala. Měla jsem dost silnou potřebu někam si vycestovat sama. A to doporučuji každému. Je to zase úplně jiná kvalita cestování či vyletování, selfcare, odpočinku.

Český Krumlov, Centrum Egona Schieleho

Bohužel jsem narazila na svou neznalost Krumlovských tradic a můj volný víkend připadnul na Slavnosti růže, což jsem samozřejmě nevěděla a ani mě nenapadlo googlit. Jela jsem tam s tím, že si odpočinu
u toho nafotím svoje happy place a navštívím výstavu Jiřího Koláře v Centru Egona Schieleho. Ale zjistila jsem, že pokud chci do historického městečka musím zaplatit 400 Kč vstupného a pak ještě samozřejmě vstupné 250 Kč na výstavu a to se mi zdálo příliš – platit za něco, o co nemám zájem. Městečko mám prochozené několikrát a upřímně, historické akce mě nelákají (předem se omlouvám všem milovníkům historie).

Český Krumlov - pražírna kávy

Kam na kafe

Tak jsem holt sklapla, oželela výstavu a šla do pražírny kávy Ideál, o které jsem věděla, že není v historickém centru a na minulé návštěvě jsem si ji vyhlédla pro příští průzkum.

Jak dobrá volba to byla, jsem zjistila téměř okamžitě. Dokonalý výběr kávy a tak velký, že jsem měla strašný dilema a slečna měla se mnou božskou trpělivost. Padl mi do oka Myanmar, ale zároveň vím, že není zrovna ne-kyselý (a já kyselý kafe nerada). Neměla jsem sebou hotovost (to su turista co) a potěšilo mě, že tady mají možnost platby, kterou jsem ve velkém viděla zatím jen v Indii – možnost platit QR kódem přes svůj účet.

Nakonec jsem si vybrala směs Ideál do filtru a byla naprosto ideální. Vybrala jsem si útulné místečko
a knížku ke kafi, abych zjistila, že se mi nebezpečně vybíjí mobil. Holt fotografka, co natáčí videa si na to musí fakt dávat bacha, obzvlášť když má v mobilu zpáteční jízdenku do Prahy. Takže jsem hned dumala, kde seberu šťávu. A že v kavárnách jsou na tohle většinou připraveni se mi potvrdilo i tady.

Jenže zásuvka nebyla u stolečku, který jsem si vybrala, ale u sousedů, kde seděl milý pár. Díky zásuvce
a mé prosbě, jestli si u nich můžu nechat svůj mobil, jsme si začali povídat. Povídat si s místními je vždycky hrozně fajn. Naprosto mě uklidnili, že jít na slavnosti se fakt nevyplatí a když jsem jim řekla, kolik to stojí, zděsili se též. Moji lidi! Chodí do Pražírny dvakrát týdně na směs Ideál….

Český Krumlov

A tak jsem já i můj mobil dobili baterie a začala jsem řešit, co teda udělám s těmi volnými hodinami do odjezdu, když mi slavnost nabourala můj plán. Ve fotografickém ateliéru Seidel jsem byla v únoru
(moc doporučuju) a všechny highlighty jsou v placené zóně. Naštěstí se kavárna Pražírna nachází na dokonale strategickém místě – mezi fotografickým ateliérem Seidel a domkem Egona Schieleho, který je krásně schovaný mimo centrum.

Happy places

Takže pojďme na to od začátku. I když jsou v Krumlově slavnosti, hrad je naštěstí přístupný a pod hradem jsou hezké trhy, kde můžete pořídit nějaký suvenýr. Já tentokrát hrad opravdu jen proletěla, protože tam nebylo k hnutí a mířila si to rovnou ke svému happy place.

Český Krumlov

Hrad má ve svém chovu medvědy a když máte štěstí, tak je uvidíte. Zatím se mi to podařilo poprvé za celou dobu a to v únoru.

Český Krumlov, lekníny

Zahrada s lekníny

Když projdete celým hradem, můžete se vydat dál do kopce do místních zahrad. A tady vedly neomylně mé kroky. Zahrady jsou krásně udržované a nevím proč mi připomínají Itálii. Hory na pozadí dolaďují krásné pohledy.

Chvíli jsem musela čekat, než se kolem krásné fontány nebude ochomýtat milión turistů, abych ji mohla nafotit.

Český Krumlov, zahrady

Český Krumlov

A pak jsem se otočila a šla rovnou za nosem do zadní části zahrady (až za otáčivým hledištěm), abych si odpočinula u leknínového jezera.

Český Krumlov, lekníny

Je to moje česká verze Monetových leknínů. V červnu navíc krásně doladěné vůní lip (které zbožňuju).

A v tomto období také leknínové jezero oživují mláďátka lysek černých.

Tady se dá sedět hodiny, svačit, číst si, pozorovat ptáky a lekníny… (Ale je potřeba myslet na to, že zahrady jsou v zimě uzavřeny, takže v únoru jsem se do nich nedostala.)

Dům Egona Schieleho a Růžová zahrada

Tento kouzelný domeček s krásnou zahrádkou je schovaný pod kamenným valem za malou růžovou zahradou.

Ale nebojte se, cestu k němu najdete – cedulky i Google vás navedou. Hrozně mě mrzí, že je domeček zavřený a nemůžu se podívat na místo, kde Egon maloval a žil. Aspoň jeho vnější podoba je hezky zrekonstruovaná. V malé zahrádce zase můžete v klidu svačit, odpočívat a přemýšlet nad životem tohoto umělce.

Fotografický ateliér Seidel

Fotografický ateliér je architektonický secesní skvost. Narozdíl od domečku pana Egona, je autenticky vybavený nábytkem a každý pokoj je naprosto jedinečný a dýchá z něho život a práce pana fotografa Seidela. V malém domečku před hlavním domem zaplatíte vstupné, „nafasujete“ sluchátka s průvodcem a pak se procházíte po celém domě sami.

Naprosto dokonalé! Můžete nerušeně zkoumat spoustu zdejších pokladů a pobýt, jak dlouho chcete.
O takovém ateliéru sní každý fotograf. Já byla v domě sama a pak jsem tady potkala pouze jeden indický pár. Dokonalý turistický zážitek.

Fotografický ateliér Seidel, Český Krumlov

Mám pocit, že těch happy places je v Krumlově vlastně více než jedno. Já osobně jich mám ještě
v rukávu několik a určitě o nich bude jednou ještě řeč. A protože tu výstavu pana Koláře chci vidět, „musím“ do Krumlova znovu. 🙂

Český Krumlov

Jak zažít Krumlov si můžete vybrat podle svého vkusu a nátury, nabízí toho opravdu dost. Věřím, že se vám bude líbit. Dejte mi vědět, která místa jsou vaše oblíbená a jestli jste v Krumlově už byli.

Naviděnou na dalším happy place!

Komentáře
  1. Katka napsal:

    Leknínové jezírko je dokonalé. V Seidlově ateliéru jsem byla kdysi dávno a dostala jsem chuť si to zopakovat a domeček Egona Schieleho neznám, tak mám tip na příště 🙂

    • Marcela Fröhlichová napsal:

      Káťi moc děkuju! Určitě doporučuju i ten relax u leknínů. Doufám, že se tipy osvědčí. Seidlův ateliér si určitě zase někdy zopáknu taky. Jsou to fajn místa, kde člověk načerpá inspiraci. Měj se krásně!

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů