Recept na podzimní chmury: Dýňový koláč

Když se podzim ptá, jestli už jsme na něj připraveni, musím přiznat, že já jsem připravená málokdy. Najednou si těžce zvykám na chlad, zkracující se dny a všude lítající bacily. Letos přišel podzim obzvlášť brzy a já se snažila rychle rozpomenout na zaručené podzimní recepty – šípkový čaj se zázvorem, kvalitní domácí vývar, česneková pomazánka…..A dýňový koláč jako sladkou útěchu, že léto je už nenávratně pryč.

 

Dýňový koláč je velice jednoduchý a určitě vám zlepší zachmuřené podzimní dny.

Budete potřebovat:

1 střední dýně hokaido

1 kondenzované mléko slazené

3 vejce

skořice, citrónová kůra, muškátový oříšek

listové těsto (já kupuji nerozválené)

Z dýně si nejdříve musíme vyrobit dýňové pyré: dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a položíme obě půlky „tváří dolů“ (či méně poeticky řeznou stranou dolů) na plech vyložený pečícím papírem, pečeme 1 hodinu na 180 stupnů. Po upečení už není třeba nic jiného než pyré vybrat lžící a vložit do mísy.

V jiné míse si ušleháme tři vejce hezky dohladka a přidáme k dýňovému pyré spolu s celým kondenzovaným mlékem, ochutíme lžičkou skořice, troškou muškátového oříšku a sušenou citrónovou kůrou. Vše dobře zamícháme v hladký krém.

Listové těsto vyválíme a vložíme do formy na koláč, přebytečné okraje odkrojíme podle velikosti formy, ze zbytku těsta můžete podle fantazie vykrojit i malé ozdoby, třeba jako já podzimní listy. Krém nalijeme na těsto a okraje těsta ohneme směrem dovnitř, vytvoří hezkou kůrku. A šup s koláčem do trouby na 35 minut na 180 stupnů.

Po upečení necháme vychladnout, aby se koláč dobře krájel a pak už si jen můžete pochutnávat.

A po takové kreativní práci, kterou určitě ocení partneři i děti, můžete vyrazit třeba do Průhonického parku kochat se barevnou přírodou nebo kamkoliv rádi chodíte na procházky. Mějte krásný podzim nejen v kuchyni.

 

Průhonický park

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.