Můj šálek čaje – Masala Chai

Není žádným tajemstvím, že při mé návštěvě Indie jsem rychle zjistila, že mi místní jídlo nechutná
(je podstatně rozdílnější než to, co se vydává za Indické jídlo u nás). Ale jestli jsem si tam něco opravdu zamilovala je to černý čaj s aromatických zahřívacím kořením a mlékem – Masala Chai.

U nás ho najdete i pod těmito názvy Chai tea, Chai Latte, Yogi tea, Yogi Masala, Masala Chai. Jenom pozor na to, když si v kavárně dáváte Chai Latte, je to poněkud instantní verze tohoto čaje, defacto instatní směs koření s našlehaným mlékem. (Za mě dost často přeslazená).

Pro pravý Masala Chai musíte většinou do čajovny a pokud na něho déle čekáte, je to proto, že jeho příprava opravdu není instantní. Nicméně nemusíte do čajovny, abyste se tímto čajem zahřáli, můžete si ho připravit i doma. 

Jeho příprava je trochu delší než zalít rychle pytlík čaje horkou vodou, ale můžete to brát jako rituál odpočinku a zastavení se v naší hektické instantní době. A nemůžu vynechat dost zásadní fakt, že během vaření tohoto čaje se vašim domovem bude linout krásná vůně koření.

Zásadní kouzlem je totiž specifická směs koření s názvem dáta masala. Tato směs koření by vždycky měla obsahovat kardamom a zázvor, pak také skořici, hřebíček a bílý pepř. 

Když se podíváme detailněji na jednotlivé druhy koření zjistíme, že v šálku tohoto čaje se skrývá velká hřejivá a léčivá síla. Obzvlášť v chladném a zimním období je to vyloženě balzám pro tělo a ideální prevence proti nachlazení a chřipkám.

TAJEMSTVÍ SMĚSI DÁTA MASALA

Kardamom – koření, kvůli kterému se pořádaly zámořské výpravy, jeho cena byla velmi vysoká, i dnes patří k dražšímu koření. Jeho cena je ale adekvátní jeho skvělým účinkům. Pomáhá správnému trávení, zklidnění žaludku a celého trávicího ústrojí, působí preventivně proti různým virům, má celkově posilující účinek, uleví při bolestech krku i při stresu, pomáhá při únavě, depresi, při ledvinových a žlučníkových kamenech.

Zázvor – působí při nachlazení a chřipce, má antibakteriální a antioxidační účinky a celkově zvyšuje obranyschopnost organismu, má velmi dobrý vliv při zažívacích potížích.

Skořice – má stejně jako zázvor skvělé účinky při nachlazení a chřipce, má pozitivní vliv na obranyschopnost organismu, má dezinfekční a antibiotické účinky, kladně působí na zažívání, snižuje také hladinu cholesterolu a zabraňuje vzniku krevních sraženin, podílí se také úspěšně na léčbě kožních infekcí.

Hřebíček – měl v dávných dobách také hodnotu zlata, určitě znáte jeho analgetické účinky při bolestech zubů, díky kterým je asi nejznámější. Celkově působí dezinfekčně, ničí bakterie a posiluje imunitu, pročišťuje organismus, povzbuzuje činnost srdce, působí na střevní záněty, stejně jako na záněty horních cest dýchacích či rýmu.

Bílý pepř – asi znáte jako jemnou odrůdu pepře a především jako koření do jídla, ale dokáže stejně dobře působit proti bolesti, podporuje srdeční činnost, podporuje vylučování hlenů, skvělý je na střevní potíže a také stimuluje spalování tuků. V ájurvédě se využívá jako detoxikační prostředek a také se považuje za přírodní afrodiziakum.

Na první pohled už je jasné, že svařením směsi tohoto koření s kvalitním černým čajem dostaneme léčivý a povzbuzující čaj, který nám velice dobře poslouží právě v chladném období, kdy bojujeme s viry a bakteriemi, trápí nás trávení a jsme celkově unavenější. Tato silná pětka koření násobí své podobné účinky v tomto čaji velmi intenzivně a pomáhá nám být fit i v zimě

Směs koření dáta masala můžete koupit už hotovou v čajovnách či prodejnách s kořením nebo třeba zde. Taky si ji můžete namíchat doma i z běžně dostupného mletého koření. Ideální poměr časem vyladíte podle vlastních chutí a preferencí.
Já si vlastní směs míchám v tomto poměru:

  • 2 lžičky skořice
  • 2 lžičky kardamomu
  • 1 lžička drceného hřebíčku
  • 1,5 lžičky sušeného zázvoru
  • 0,5 lžička bílého pepře (doporučuji opravdu nevynechat, dodá směsi grády)

PŘÍPRAVA CHAI ČAJE

Co potřebujeme:

  • 15 minut času
  • 2 lžičky směsi koření dáta masala
  • 2 lžičky sypaného černého čaje (ideálně assam)
  • 650 ml vody
  • 250 ml mléka
  • 2-3 lžíce třtinového cukru

POSTUP

  1. Do hrnce nalijte 650 ml studené vody a nasypejte do ní 2 lžičky koření dáta masala. Poměr vody a koření můžete korigovat posléze sami podle vaší chuti, jestli chcete čaj jemnější či výrazně kořeněný. Směs přiveďte k varu. V některých receptech tento proces nazývají „nechat vzkypět“, což tedy neznamená, že máte nechat čaj utéct z hrnce, ale opravdu statečně nechte vystoupat směs k bodu varu – nechte „zavřít“ a pak ztlumte.
  1. Přidejte dvě lžičky černého čaje a pomalu vařte 1-2 minuty. Pokud jste si koupili směs už obsahující černý čaj, tento krok přeskočíte.
  1. Přilijte 250 ml mléka a nechte podruhé „vzkypět“ čili přiveďte k varu a opět ztlumte. Tady opravdu pozor, určitě víte, jak mléko rádo zdrhá z kastrolu.
  1. Oslaďte cukrem, nejlépe třtinovým, odstavte z ohně a můžete chvilinku nechat čaj „dojet“, než si připravíte potřeby k jeho cestě do hrnečku.
  1. Hotový čaj přeceďte přes sítko do termosky či konvice a horký upíjíme pěkně pomaloučku a polehoučku.

Takto připravený čaj má povzbudivý účinek, ale oproti kávě s mnohem delší schopností soustředění. Zároveň je, na rozdíl od kávy, šetrnější k žaludku. V indickém léčitelství je čaj dáta masala doporučována k posílení nervového systému a pročištění krve. Každopádně vás tento čaj velice hezky zahřeje a naladí a bude chutným zpestřením k vašim běžným preventivním opatřením proti nachlazení.

Dobrou chuť a na zdraví! Dejte mi vědět, jestli čaj znáte a jestli jste se ho pokusili připravit podle mého receptu a jak vám chutná.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů