Když se podzim ptá, jestli už jsme na něj připraveni, musím přiznat, že já jsem připravená málokdy. Najednou si těžce zvykám na chlad, zkracující se dny a všude lítající bacily. Letos přišel podzim obzvlášť brzy a já se snažila rychle rozpomenout na zaručené podzimní recepty – šípkový čaj se zázvorem, kvalitní domácí vývar, česneková pomazánka…..A dýňový koláč jako sladkou útěchu, že léto je už nenávratně pryč.
Dýňový koláč je velice jednoduchý a určitě vám zlepší zachmuřené podzimní dny.
Budete potřebovat:
1 střední dýně hokaido
1 kondenzované mléko slazené
3 vejce
skořice, citrónová kůra, muškátový oříšek
listové těsto (já kupuji nerozválené)
Z dýně si nejdříve musíme vyrobit dýňové pyré: dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a položíme obě půlky „tváří dolů“ (či méně poeticky řeznou stranou dolů) na plech vyložený pečícím papírem, pečeme 1 hodinu na 180 stupnů. Po upečení už není třeba nic jiného než pyré vybrat lžící a vložit do mísy.
V jiné míse si ušleháme tři vejce hezky dohladka a přidáme k dýňovému pyré spolu s celým kondenzovaným mlékem, ochutíme lžičkou skořice, troškou muškátového oříšku a sušenou citrónovou kůrou. Vše dobře zamícháme v hladký krém.
Listové těsto vyválíme a vložíme do formy na koláč, přebytečné okraje odkrojíme podle velikosti formy, ze zbytku těsta můžete podle fantazie vykrojit i malé ozdoby, třeba jako já podzimní listy. Krém nalijeme na těsto a okraje těsta ohneme směrem dovnitř, vytvoří hezkou kůrku. A šup s koláčem do trouby na 35 minut na 180 stupnů.
Po upečení necháme vychladnout, aby se koláč dobře krájel a pak už si jen můžete pochutnávat.
A po takové kreativní práci, kterou určitě ocení partneři i děti, můžete vyrazit třeba do Průhonického parku kochat se barevnou přírodou nebo kamkoliv rádi chodíte na procházky. Mějte krásný podzim nejen v kuchyni.